Heb jij goedehuis voornemens voor 2021 ?

Wat een bijzondere tijd hebben we achter de rug in 2020. Zoveel dingen die wij met z’n allen als vanzelfsprekend zagen en namen bleken helemaal niet meer zo vanzelfsprekend te zijn. Een bewustwording die misschien nog moet gaan landen. 

En natuurlijk wisten we het wel. Dat het in het leven gaat om wat je doet en niet om de dingen die je bezit. Leuke dingen doen en samen iets beleven, dáár word je pas echt gelukkig van.  

Met spullen, hoe leuk en hoe mooi ook bevredig je een korte termijn behoefte, terwijl ervaringen juist op langere termijn geluksmomenten blijven brengen door de herinneringen die eraan kleven.  

Samen herinneringen maken! 

Maar dan kom je op die zo belangrijke herinneringen terug en besef je dat al die spullen om je heen ook herinneringen zijn. Herinneringen aan momenten, aan mensen, aan verloren dierbaren, aan je jeugd en nog zoveel meer. Opruimgoeroe Marie Kondo heeft de filosofie dat je eigenlijk alleen spullen zou mogen hebben waar je gelukkig van wordt. Volgens haar methode zou je dan om goed onderscheid te kunnen maken tussen wat mag blijven en wat weg mag elk item moeten vasthouden om te ontdekken hoe je daarop reageert. Jezelf steeds weer de vraag stellen of het je blij maakt, of je het nodig hebt in je leven. 

Opruimen volgens de Marie Kondo methode : 

  • Ruim in één keer op en doe dat zo snel en compleet mogelijk. 
  • Sorteer je spullen per categorie en dus niet per ruimte, zodat je een beter overzicht hebt. 
  • Leg alle verzamelde spullen binnen een bepaalde categorie op een hoop. Dus gooi bijvoorbeeld al je kleding uit alle ruimtes op een hoop. Je skipak, de kinderkleing en je trouwjurk horen op de stapel bij elkaar. 
  • Begin bij kleding, dan boeken, gevolgd door documenten, ‘diversen’ en als laatste spullen waar herinneringen aan zitten, want die zijn het lastigste vervangbaar. 
  • Ga bij het selecteren uit van wat je wilt houden en niet van wat je weg wilt doen. 
  • En tot slot: Vraag je bij alles af of je hier blij van wordt? 

De Britse journalist James Wallman gaf zelfs een nog duidelijkere tip: doe spullen die een schuldgevoel geven als eerste weg! 

De tijd van eindeloze economische groei is misschien niet langer houdbaar en uiteindelijk zullen we anders moeten gaan kijken naar wat ons drijft in het leven en wat ons gelukkig maakt. We worden elke dag gestimuleerd meer te consumeren, om steeds grotere en duurdere spullen en huizen te kopen en om dat te kunnen doen moeten komen we in een vicieuze cirkel van steeds harder werken, meer moeten (bij)lenen en hebben we steeds minder vrije tijd. En als we al vrije tij hebben moeten we die vrije tijd kopen en gaan we ook in die vrije tijd meer consumeren en alsmaar grotere stappen maken naar meer, beter, luxer en langer. Maar wanneer is het genoeg?  
 
Wat hebben we nu eigenlijk echt nodig om fijn te kunnen leven? Waar hebben we echt genoeg aan? Wat is de ideale basis om een bewuster, gelukkiger en duurzamer leven te creëren. Hoe ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt. Uiteindelijk gaat het toch om een nieuw bewustzijn en jezelf deze vragen te stellen. 

Het moment dat ik dit zo opschrijf is 29 december 2020, de laatste dagen van een jaar dat we nog decennia zullen herinneren samen en een paar dagen voor de start van het nieuwe jaar. En ja daar komt ‘ie dan : 
 
Wat zijn jouw goede voornemens voor 2021 ? 😉 

Waarschijnlijk heb je rond deze tijd in 2019 diezelfde vraag gesteld zonder een enkel vermoeden dat het in 2020 anders zou gaan dan al die jaren daarvoor. Dus daarom een jaar later, maar met een mogelijk andere bewustwording diezelfde vraag, wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar. Want als je thuis om je heen kijkt of op kantoor of bij je bedrijf, ben je dan blij met wat je ziet? Heb je het gevoel dat alles klopt, dat je de juiste spullen om je heen hebt waar je gelukkig van wordt? 
 
Als je twijfelt en bied ik aan je te helpen! Interieurfactor begint 2021 goed door vijf gezinnen op weg te helpen met een nieuwe start thuis in 2021. 

Wil jij het ook anders en weet je niet waar je moet beginnen? Ik kom je helpen, Corona-proof en vol positieve energie en praktische oplossingen. Laat je ons weten waarom jullie 2021 opgeruimd willen beginnen of wie volgens jullie een opruiminterieuradvies verdient en zijn thuis gaat #omdenken!