2020 – het jaar van de identiteit.

2020 was het jaar van de identiteit. De eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en gelijkheid. Er zijn verschillende soorten van het begrip identiteit te onderscheiden, zoals persoonlijke, genetische, sociale, culturele en nationale identiteit. Daar waar wij wonen en werken en leven komt onze identiteit samen en het is des te meer gebleken dat we daarin op een positieve manier verschillen, maar ook het verschil kunnen maken.
Een juiste inrichting zorgt ervoor dat u en uw medewerkers zo effectief mogelijk aan het werk kunnen. Maar het werken zoals wij dat kenden is inmiddels zoveel meer dan dat. En als je je daarin verdiept en gaat lezen wat er over geschreven is besef je pas goed in welke veranderende wereld wij werken en leven.

Het klassieke beeld van de werkplek is aan het verdwijnen en maakt plaats voor inspirerende werkomgevingen waarbij samenwerken, co-creatie, van inspiratie en verbeterde productiviteit.
“Een kantoor is een werkplaats waar administratief werk of cultivatie wordt gedaan”, zegt Wikipedia. En dan heb ik meteen dat beeld erbij van de Amerikaanse cubicles en de cubicle farms.

Maar nu werken mensen thuis aan een keukentafel of een thuis bureau of gewoon vanaf de bank. We maken het onszelf zo makkelijk en goed mogelijk om te kunnen werken. En dan blijkt dat we vanuit ons thuis ook Happy & Healthy kunnen werken. Er is een verandering gaande in de manier van werken en de keuze die mensen zelf willen maken. Nog meer dan eerst, dat is 1 van de vele lessen die 2020 ons heeft geleerd. De nieuwe keuzevrijheid bracht ons ook positiviteit, productiviteit en creativiteit.
Het kantoor is niet meer die werkplaats waar administratief werk of cultivatie wordt gedaan. Het kantoor is nu deel van de keuzevrijheid van de verschillende werkplekken, want er zijn verschillende rollen, verschillende fases en activiteiten die allemaal om een andere benadering vragen, maar allemaal met dezelfde doelen, namelijk het digitaal en fysiek verbinden met je bedrijf, merk, diensten, producten, klanten en collega’s. Onze kantoren gaan van starre werkplaatsen naar plekken voor informatie, inspiratie en motivatie.

Communicatie wordt meer dan ooit de basis van al deze nieuwe manieren waarop we tegen werken en de werkomgeving aan kijken. Er ontstaan hybride werkplekken, flex-werkplekken en activity-based plekken. Kijk eens naar de fantastische locaties van Tribes hoe al deze type werkplekken samenkomen in de multi-tenant werkomgeving. Er ontstaan (werk)plekken waar behoefte naar is om optimaal te kunnen produceren, maar ook om elkaar feedback te vragen en te geven. Communicatie-based werken dus.

En ja het is belangrijk dat je gelukkig bent in wat je doet en hoe je het doet. Dat je niet zomaar inwisselbaar bent, maar dat je wel het verschil kan maken, dat je voelt dat je onderdeel bent van het geheel, van het bedrijf.

Het Nieuwe Werken is in 2020 eigenlijk nog een keer vernieuwd. Het gaat nog meer dan ooit over hoe je als organisatie samen al die nieuwe mogelijkheden inzet om tot een nog beter resultaat te komen. Ze zeggen niet voor niets dat het Nieuwe Werken is een mindset is.

Als ontwerper kan ik samen met u deel zijn van deze nieuwe zich nog ontwikkelende puzzel van innovatie, communicatie en co-creatie. Nieuwsgierig geworden? Laten we een keer samen sparren en kijken naar wat er voor u voor mogelijkheden zijn.