” Ontwerp maar wat moois, zolang het maar praktisch is “


Als ontwerper besloot ik een beetje een mix te maken van de Groningse en Twentse mentaliteit. Dus ik zette ChatGPT aan het werk voor een klein onderzoekje. De Groningers zeiden: ‘Ontwerp maar wat moois, zolang het maar praktisch is.’ Terwijl de Tukkers zeiden: ‘Zorg ervoor dat het er goed uut ziet en dat ’t lekker zit.’

Groningse en Twentse nuchterheid zijn twee verschillende regionale mentaliteiten in Nederland, die ook invloed kunnen hebben op hoe mensen hun leefomgeving inrichten. Laten we eerst de belangrijkste kenmerken van beide nuchterheden bespreken en vervolgens kijken naar de mogelijke impact op interieurontwerp.

Groningse Nuchterheid:

 • Nuchterheid: Groningers staan bekend om hun nuchtere aard. Ze zijn pragmatisch, down-to-earth en hechten waarde aan eenvoud.
 • Bescheidenheid: Groningers houden over het algemeen niet van overdreven luxe of opvallende, flamboyante ontwerpen. Ze geven de voorkeur aan functionele en praktische oplossingen.
 • Duurzaamheid: De Groningers hebben vaak een sterke band met de natuur en hechten waarde aan duurzaamheid. Dit kan zich vertalen in het gebruik van natuurlijke materialen en energiezuinige ontwerpelementen.

Twentse Nuchterheid:

 • Nuchterheid: Twentenaren delen een vergelijkbare nuchtere mentaliteit met Groningers. Ze zijn praktisch ingesteld en houden niet van overdreven vertoon.
 • Gastvrijheid: Gastvrijheid en gezelligheid zijn belangrijk in Twente. Een huis moet warm en uitnodigend zijn, waar mensen zich welkom voelen.
 • Traditie: Twente heeft sterke tradities en hecht vaak waarde aan het behoud van culturele elementen in het dagelijks leven. Dit kan invloed hebben op interieurontwerp door het gebruik van traditionele stijlelementen.

Impact op Interieurontwerp:

 1. Stijlkeuze: Voor een Gronings interieurontwerp zou de nadruk kunnen liggen op eenvoudige, functionele meubels en minimalistische decoraties. In Twente kan het ontwerp meer gericht zijn op warme kleuren, gezellige verlichting en traditionele elementen.
 2. Materialen: Groningse nuchterheid kan zich vertalen in het gebruik van natuurlijke, duurzame materialen zoals hout en steen. In Twentse interieurs kunnen traditionele stoffen en patronen zoals boerenbont een rol spelen.
 3. Duurzaamheid: Beide nuchtere mentaliteiten waarderen duurzaamheid, maar Groningers leggen misschien meer nadruk op energie-efficiΓ«ntie en milieuvriendelijkheid, terwijl Twentenaren de voorkeur kunnen geven aan behoud van tradities en ambachtelijk vakmanschap.
 4. Functionaliteit vs. Gastvrijheid: Groningers kunnen een functionele indeling en praktische meubels waarderen, terwijl Twentenaren de voorkeur kunnen geven aan een indeling die ruimte biedt voor gastvrijheid en samenzijn.
 5. Kleuren en verlichting: Groningse interieurs kunnen worden gedomineerd door neutrale kleuren en heldere, efficiΓ«nte verlichting. In Twentse interieurs kunnen warmere kleuren en zachte, sfeervolle verlichting de boventoon voeren.

Het is belangrijk op te merken dat deze generalisaties over Groningse en Twentse nuchterheid niet op elke individuele persoon van toepassing zijn. Mensen hebben hun eigen unieke voorkeuren en smaken, ongeacht hun regionale achtergrond. Een goede interieurontwerper zou altijd in nauw contact moeten staan met de klant om hun specifieke wensen en behoeften te begrijpen, ongeacht hun nuchterheid of achtergrond.

Aldus mijzelf en een flinke scheut AI, Groningse nuchterheid en Twentse vindingrijkheid πŸ™‚