Cohousing: Een Duurzame Woonoplossing

Inleiding:

Als interieurarchitect ben ik altijd op zoek naar innovatieve woonconcepten die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan een betere samenleving. Cohousing is zo’n concept dat mij de laatste jaren enorm heeft geïnspireerd. In deze blog deel ik een stukje vab mijn inzichten over cohousing, kijk ik naar internationale voorbeelden en zoek ik naar de potentie voor Nederland, want Cohousing is ook voor Nederland een duurzame oplossing.

Wat is Cohousing?

Cohousing is een woonvorm waarbij bewoners bewust kiezen voor een gemeenschap waarin ze zowel private als gedeelde ruimtes hebben. Het combineert de voordelen van privé-eigendom met die van een hechte gemeenschap. Typisch voor cohousing zijn gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken, eetkamer, wasruimte, en vaak ook een tuin of speelruimte.

Plattegrond Cohousing

Internationale voorbeelden:

 1. Denemarken: De bakermat van modern cohousing
  In Denemarken, waar het concept in de jaren 60 ontstond, is cohousing een groot succes. Het Munksøgård-project nabij Roskilde is een prachtig voorbeeld. Met 100 woningen verdeeld over vijf verschillende gemeenschappen, biedt het een mix van huur- en koopwoningen voor verschillende leeftijdsgroepen.
Ecovillage munkesoegaard
 1. Verenigde Staten: Groeiende populariteit
  In de VS wint cohousing aan populariteit. Het Takoma Village Cohousing in Washington D.C. is een stedelijk voorbeeld dat laat zien hoe cohousing ook in dichtbebouwde gebieden kan werken. Het project omvat 43 woningen en uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen.
Takoma village
 1. Japan: Aanpassing aan culturele normen
  In Japan zien we interessante aanpassingen van het cohousingmodel. Het Kankanmori-project in Tokyo integreert traditionele Japanse architecturale elementen met moderne cohousingprincipes, wat resulteert in een unieke woonervaring die past bij de lokale cultuur.
Kankanmori project

Cohousing in Nederland:

In Nederland staat cohousing nog in de kinderschoenen, maar er is groeiende interesse. Projecten zoals Ecodorp Boekel laten zien dat er ruimte is voor duurzame, gemeenschapsgerichte woonvormen. Als interieurarchitect zie ik enorme kansen om cohousing aan te passen aan de Nederlandse context.

Ecodorp Boekel


Innovatieve ideeën voor Nederlandse cohousing:

 1. Verticale cohousing: In dichtbebouwde stedelijke gebieden kunnen we omhoog bouwen, met gedeelde dakterrassen en sky gardens.
 2. Watercohousing: Gezien onze rijke waterhistorie, kunnen we drijvende cohousingprojecten ontwikkelen.
 3. Intergenerationeel wonen: Projecten die jong en oud samenbrengen, wat past bij onze vergrijzende samenleving.
Cohousing voor senioren

Conclusie:

Cohousing biedt een fascinerend antwoord op veel hedendaagse uitdagingen: eenzaamheid, duurzaamheid, en de behoefte aan flexibele woonvormen. Als interieurarchitect zie ik enorme kansen om cohousing in Nederland te laten floreren, door het aan te passen aan onze unieke culturele en geografische context.

Oproep aan opdrachtgevers:

Bent u geïnteresseerd in het ontwikkelen van een cohousingproject? Ik help graag bij het ontwerpen van innovatieve, duurzame en gemeenschapsvriendelijke woonruimtes. Neem contact met me op voor een verkennend gesprek over hoe we samen de toekomst van wonen in kunnen vormgeven.

Pascal Snitjer
Contact
+31(0)629738373


p.s.

Een zeer interessant artikel belicht het werk van Charles Durrett, die samen met Kathryn McCamant het concept van cohousing naar de Verenigde Staten bracht via hun baanbrekende boek Cohousing: A Contemporary Approach to Housing Ourselves. De meest recente editie, Creating Cohousing, Building Sustainable Communities, verdiept zich verder in het opzetten van duurzame gemeenschappen. Durrett heeft meerdere boeken geschreven over cohousing, waaronder Senior Cohousing: A Community Approach to Independent Living—The Handbook en Happily Ever Aftering in Cohousing: A Handbook for Community Living.

Durrett en zijn team bij The Cohousing Company hebben meer dan 50 cohousing-gemeenschappen ontworpen, zowel in de Verenigde Staten als wereldwijd. Muir Commons in Davis, Californië, was de eerste cohousing-gemeenschap in Noord-Amerika en een toonbeeld van hun werk. Zijn werk is uitgebreid besproken in gerenommeerde publicaties zoals Time Magazine, The New York Times, en The Economist.

Durrett heeft talloze prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder de World Habitat Award van de Verenigde Naties en de Silver Achievement Award van de National Association of Home Builders (NAHB). Hij wordt erkend als een “visionary of the Sierras” door de Sierra Business Council en heeft diverse lezingen gegeven, waaronder voor het Amerikaanse Congres en aan verschillende universiteiten. Durrett woont in Nevada City, Californië, waar hij zich richt op het adviseren over modelgemeenschappen en comfortabele woningen, waaronder de 34-huizige cohousing-gemeenschap waarin hij zelf woont.


“great environments don’t happen because architects create them, but because cultures create them”

Charles Durrett

G-ZVPHLT0L4S