Betekenisvol ontwerpen in architectuur en interieurarchitectuur

Is er een ware Betekenis van ‘Betekenisvol’ in Architectuur en Interieurarchitectuur ?

De Lege Frase

Betekenisvol ontwerpen in architectuur en interieurarchitectuur. In de afgelopen jaren is ‘betekenisvol’ een soort toverwoord geworden. Architecten en ontwerpers gebruiken het te pas en te onpas om hun werk te beschrijven. Maar wat betekent het eigenlijk? Is het slechts een marketingtruc, een manier om projecten te verkopen door een aura van diepgang en reflectie te creëren? Zonder inhoud blijft ‘betekenisvol’ een holle term, net zoals ‘duurzaam’ dat jarenlang was voordat het echt begrepen en toegepast werd.

Als interieurarchitect met 25 jaar ervaring wil ik weer eens een kleine discussie aangaan over een term die vaak rondgeslingerd wordt in onze wereld: ‘betekenisvol‘. Het lijkt een modewoord geworden, een lege frase die we maar al te vaak horen zonder dat we ons afvragen wat het werkelijk betekent. Laten we eens dieper graven en ontdekken wat ‘betekenisvol’ dan echt kan inhouden in de context van architectuur en interieurarchitectuur.

De Geschiedenis van Betekenis

Historisch gezien hebben grote architecten altijd gestreefd naar betekenis in hun ontwerpen. Denk aan de gotische kathedralen, waar elke steen, elke boog, elke glas-in-loodraam een verhaal vertelt. Of neem de modernistische beweging, waarin functionaliteit en eenvoud de kern waren van de betekenis. In die zin was de betekenis altijd verbonden aan het doel en de gebruikers van het gebouw.

Zoals architect Louis Kahn zei: “Een gebouw moet een drager van betekenis zijn.” Maar hij bedoelde niet dat het gebouw zomaar ‘betekenisvol’ moest zijn; het moest een specifieke betekenis hebben die voortkomt uit de context, het gebruik en de mensen die het gebruiken.

Het Ego van de Architect

Er is ook een keerzijde aan het verhaal. Sommige architecten ontwerpen voor hun eigen ego, niet voor de gebruikers. Deze ontwerpen kunnen indrukwekkend zijn, maar missen vaak echte betekenis voor de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. De gebouwen worden monumenten voor de architect zelf, in plaats van voor de gemeenschap.

Frank Lloyd Wright geloofde dat architectuur ‘de waarheid van de natuur’ moest weerspiegelen en dienstbaar moest zijn aan de mensheid, niet aan het ego van de architect. Hij stelde: “Een gebouw is geen sculptuur, het is een plaats om te leven.”

Betekenisvol Ontwerpen in de Praktijk

Voor mij is betekenisvol ontwerpen altijd inhoudelijk gedreven. Het gaat om het begrijpen van de behoeften van de opdrachtgevers en de gebruikers. Elke opdracht is anders en daarom is de betekenis in mijn ontwerpen altijd uniek en afgestemd op de specifieke situatie. Het is een proces van luisteren, observeren en vertalen naar een ontwerp dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en emotioneel resoneert met de gebruikers.

Betekenisvol ontwerpen kan bijvoorbeeld inhouden dat je een huis zo ontwerpt dat het een gevoel van geborgenheid en warmte geeft. Voor een kantoor kan het betekenen dat je ruimtes creëert die samenwerking en creativiteit stimuleren. Het is de kunst om het dagelijkse leven van mensen te verbeteren door middel van doordachte en empathische ontwerpoplossingen.

Conclusie ( inhoud )

Betekenisvol is een term die pas echt waarde krijgt wanneer het wordt ondersteund door inhoud. Het gaat niet om het gebruik van het woord, maar om de daden die het ondersteunen. Het is een oproep aan alle architecten en ontwerpers om dieper na te denken over hun werk en te streven naar ontwerpen die echt iets toevoegen aan het leven van mensen. Zoals Le Corbusier zei: “Een huis is een machine om in te leven.” Maar laten we ervoor zorgen dat die machine niet alleen functioneel is, maar ook emotioneel resoneert met zijn bewoners.

Dus laten we betekenisvol ontwerpen, niet alleen praten over betekenisvol zijn. Want uiteindelijk is het niet de term die telt, maar de impact die we maken met onze ontwerpen.


Ik ben benieuwd: wat betekent ‘betekenisvol’ voor jou als ontwerper of gebruiker? Waar zie of voel je die betekenis in de ontwerpen om je heen? Deel je gedachten en ervaringen met mij; ik ben er benieuwd hoe jij de toekomst van architectuur en interieurarchitectuur zou vormgeven, als gebruiker en/of ontwerper.

Meer lezen ?

https://www.hku.nl/studeren-aan-hku/design/master-interior-architecture
https://bulletin.knob.nl/index.php/knob/article/view/140
https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/architectuur-en-interieur
https://www.interieurfactor.nl/contact/pascal-snitjer/
“Een gebouw is geen sculptuur, het is een plaats om te leven.”

Frank Lloyd Wright